Google Mobile First

Mobilen allt viktigare för Google, lär dig det du behöver veta!

I den här artikeln kommer du lära dig allt du behöver veta om Googles ändring som gör det ännu viktigare att din hemsida behöver fungera bra i mobilen.

Vad har ändrats och varför?

Som du säkert vet har andelen som surfar med sin smartphone ökat för varje år som går. Kanske surfar även du själv mer med din mobil än med en dator? Det här har självklart Google stenkoll på. Därför har dom under de senaste åren gjort förändringar i hur hemsidor indexeras ett antal gånger. Men den ändringen som Google började utvärdera i slutet av förra året och nu infört för alla är antagligen den största förändringen dom har gjort på många år.

Mobilen är kung!

Kortfattat så har Google ändrat så dom tittar först och främst hur din hemsida ser ut i mobiler. Tidigare har dom fokuserat på den information man ser när man surfar med en dator. Om Google upptäcker att din hemsida inte fungerar bra i en mobil riskerar din hemsida att snabbt falla längre ner bland sökresultaten hos Google.

Google vill helt enkelt att sina användare, som i allt större utsträckning använder sin smartphone, ska få en bra upplevelse när dom besöker någon hemsida som dom hittar via Google.

Vad behöver du göra för att inte drabbas negativt?

Det viktigaste att tänka på är att din hemsida ska fungera bra oavsett vilken enhet man använder, dator, surfplatta eller mobil. Det vanligaste, och det bästa sättet, är om din hemsida använder Responsiv design för att anpassa innehållet efter storleken på skärmen.

För ett antal år sedan var det relativt vanligt att lösa mobilanpassning av hemsidor genom att dynamiskt visa upp olika hemsidor beroende på om besökaren använder en dator eller en mobil.

Testa därför att gå till din hemsida med din mobil. Tycker du att det är lätt att läsa, navigera och hitta allt innehåll på hemsidan? Här har du en checklista du kan använda dig av när du tittar på din hemsida,

  1. Laddas och visas allt innehåll oavsett enhet?
  2. Laddar hemsidan snabbt även när du använder en mobil?
  3. Fungerar alla interna länkar och menyer oavsett enhet?
  4. Är hemsidan lätt att använda även på en mindre skärm?

Ytterligare sätt att testa din hemsida

Som steg två kan du använda Google Search Console för att testa att Google klarar av att hämta din hemsida med en mobil utan problem. Det gör du genom att trycka på Söktrafik och sedan Användbarhet i mobila enheter. Förhoppningsvis får du upp meddelande om att inga problem hittades. Skulle det hända att du får upp något som Google tycker är ett problem bör detta åtgärdas, ju förr desto bättre. Antingen om du själv klarar det eller så kan du ta kontakt med oss alternativt någon annan som kan hjälpa dig med din hemsida.

Google Search Console

Ett sista test du bör göra

Google har en hemsida som dom kallar för Mobilvänlighetstest. Gå helt enkelt dit och fyll i adressen till din hemsida och tryck ”Testa”. Förhoppningsvis får du upp meddelandet att din hemsida är mobilanpassad.

Mobilvänlighetstest

Ytterligare läsning

Om du vill fördjupa dig i det här ämnet tycker jag att dom här hemsidorna är bra,

Vad ska du göra om du känner dig osäker?

Du är självklart välkommen att kontakta oss för rådgivning eller hjälp. Alternativt kan du skriva en kommentar här nedanför.

Förhoppningsvis lärde du dig något av att läsa den här bloggposten.

 

 

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *